Olsson & Lugns skatteskola för företagsamma människor Nr 3

Inkomstslaget kapital

Efter lite uppehåll fortsätter vi nu med vår skatteskola där syftet är att du som företagare ska få mer inblick i hur skattesystemet ser ut och vilka möjligheter som finns. Nu har det blivit dags att titta närmare på det sista inkomstslaget som är kapital.

Där får vi fundera på vilka intäkter och kostnader som vi inte tagit upp i de andra inkomstslagen tjänst och näring. Det som ska tas upp i inkomstslaget kapital härrör från tre källor.

·         Avkastning

·         Privatbostad

·         Kapitalvinst/förlust

 

Med avkastning menas ränteintäkter och räntekostnader som inte tagits upp i näringsverksamheten, utdelning och vinster från utländska lotterier.

Från privatbostad ska man bl.a. ta upp hyresintäkter och man får också göra vissa avdrag. Vi kommer gå lite djupare in och behandla bostäder och fastigheter i ett senare avsnitt.

Med kapitalvinst/kapitalförlust avses skillnaden mellan anskaffningskostnad och försäljningsintäkt vid olika affärer, t.ex. om man sålt en fastighet, en båt, konst, aktier m.m När det gäller lös egendom som båtar, konst m.m så ska kapitalvinsten bara tas upp om den överstiger 50 000kr.

zoltan-tasi-YHgEDpVMuts-unsplash.jpg

Lös egendom-

ta endast med vinster över 50 000 kr

Precis som vi skrev i första numret av skatteskolan så handlar allt om att komma fram till vilket underlag, alltså hur mycket, som det ska beräknas skatt på. Detta är superviktigt i inkomstslaget kapital och lika viktigt som det är, lika krångligt är det också, men vi ska göra vårt bästa för att lotsa dig igenom detta så du får lite grundläggande kunskap att använda i ditt företagande.

I inkomstslaget kapital finns ganska många regler och fållor där det på vissa områden inte får bli underskott, vissa områden går att kvitta mot varandra och andra går inte att kvitta mot något annat. Här går vi in och kollar endast på ränteintäkter, utdelning från aktier och ränteutgifter bara för att få en förståelse för hur inkomstslaget fungerar.

Först kan vi börja med att konstatera att skatten i inkomstslaget kapital är 30 %. Det som skiljer är hur stor del av ”resultatet” som man ska beräkna 30 % på och det skiljer sig mellan olika typer av inkomster. När det gäller räntor så görs ingen kvotering utan allt tas upp till beskattning.


Exempel 1

william-iven-dAmHWsRYP9c-unsplash.jpg

Lisa har sparat en hel del pengar i aktier och har under året fått ut 50 000 kr i utdelning från dom. Samtidigt har hon ett lån på sin bil och har under året betalat 6 000 kr i räntekostnader på det lånet. Detta får man kvitta mot varandra så summan blir en kapitalinkomst på 44 000 kr. På dessa 44 000 kr betalar Lisa 13 200 kr i skatt (30 %).


Exempel 2

rishab-lamichhane-iflRMZelx0M-unsplash.jpg

Nu säger vi att förhållandet är det omvända. Lisa har under året fått en utdelning från sina aktier med 6 000 kr och hon har ränteutgifter på ett (stort 😊) billån med 50 000 kr. Dessa läggs återigen samman och Lisa får ett underskott i kapital på 44 000 kr. Då får hon istället en skattereduktion med 13 200 kr. Detta förutsätter att det finns annan skatt att dra av från, t.ex. skatt på lön från en anställning.


Exempel 3

michael-jasmund-o51enAB_89A-unsplash.jpg

Lisa har även i detta exempel fått utdelning på sina aktier med 6 000 kr, men istället för billånet har hon ett huslån för ett stort hus vid havet och har betalat 150 000 kr i räntor på det under året. Summan blir då ett underskott i kapital på 144 000 kr. Skattereduktionen på detta blir då bara 39 240 kr. Det beror på att på den del som överstiger ett underskott på 100 000 kr får Lisa bara 21 % i avdrag. På de första 100 000 kr får hon alltså 30 % (30 000 kr) och på de resterande 44 000 kr får hon 21 % (9 240 kr).


Övrigt

Som redan nämnts finns många regler att hålla koll på i inkomstslaget kapital. Vad som får kvittas och ej och var det är tillåtet med underskott och ej. Avslutningsvis plockar vi ut några saker som kan vara bra att känna till som rör inkomst av kapital.

När man säljer en lös egendom som t.ex. en båt så får en förlust vid försäljning aldrig tas upp utan det är bara när det blir en vinst på minst 50 000 kr som det ska tas upp.

Äger du ett aktiebolag och har tagit utdelning så beskattas utdelningen i kapital förutsatt att du inte tagit ut mer i utdelning än vad du sparat ihop på din K10 blankett.

Vid kapitalförluster, t.ex. om du säljer aktier med förlust så är det endast 70 % av förlusten som är avdragsgill.

Räkneexempel:

Inköpspris aktier                      100 000 kr

Försäljningspris aktier           50 000 kr

Resultat:                                     Förlust 50 000 kr

Avdragsgill förlust                   35 000 kr (70 % av 50 000 kr)

I exemplet ovan är det alltså 35 000 kr som minskar resultatet i inkomstslaget kapital.

 

Vad blir skatten?

När det gäller själva inkomstslaget kapital så beskattas resultatet med 30 % statlig skatt. Det betyder att du inte ”får något för den”. Precis som på högre tjänsteinkomster så får du inga sociala förmåner för denna skatt.

“ Det betyder att du inte får något för skatten”

Får du ett underskott i kapital så kan detta omvandlas till en skattereduktion. Skattereduktionen minskar den skatt som ska betalas men kan endast räknas av mot statlig och kommunal inkomstskatt, statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift. Ett underskott går inte att spara mellan åren utan kan den inte utnyttjas det år den uppkommer så går den förlorad.