Good to Great

Vi vill tipsa om en mycket intressant bok som har några år på nacken. Good to Great av Jim Collins. Boken handlar om hur du tar ett bra företag och förvandlar till ett mästerföretag. Man får svar på frågor som ”Vad är det som skiljer ett bra företag mot ett mästerligt företag?” och ”Hur kan ett vanligt företag gå från att vara bra till att bli bäst?”

GoodtoGreat.PNG

Det bästa med den här boken är att den inte innehåller något tyckande utan allt baserar sig på totalt 15 000 timmars forskning.

Här följer viktiga insikter som vi tagit med oss från boken.

Det krävs en speciell typ av ledarskap för att få ett mästarföretag. Boken kallar det ledarskap på nivå 5. Dessa ledare är kanske inte den typen av ledare som man spontant tror att de driver extremt framgångsrika företag. De är självutplånande, tysta, reserverade, till och med blyga. De präglas av en personlig ödmjukhet blandat med professionell viljestyrka. Det viktigaste är företaget, inte ledaren som person.

Först är det viktigt vilka som ska arbeta i företaget. När man har rätt personer på plats så börjar man fundera på vad man ska göra. Med rätt personer menas att det är lika viktigt att få rätt personer att stiga på bussen som att få fel personer att stiga av samt att placera de personer som ska vara med på rätt platser. Alltså först VEM sedan VAD.

Man behöver möta den bistra verkligheten utan att för den skull förlora hoppet. Man får aldrig sluta tro på att man kan och kommer segra i slutänden, oavsett hur svårt det är, och ska samtidigt vara så disciplinerad att man ser den bistra sanningen i vitögat, oavsett hur den ser ut.

Företaget behöver ha rätt kärnverksamhet. Med rätt menas att följande tre kriterier är uppfyllda:
1. Företaget kan bli bäst i världen på det
2, Det utgör kärnan i företagets affärsmodell. Dvs. det genererar resultat och kassaflöde
3. Företaget brinner för detta

Man behöver ha en kultur som är präglad av disciplin. Med disciplinerade människor behövs ingen hierarki. Med disciplinerat tänkande behövs ingen byråkrati och med disciplinerad handling behövs inte överdrivna kontrollsystem.

Mästarföretagen använder alla teknik som accelerator. De använder aldrig teknik som det främsta medlet för att initiera en förändring, men de är pionjärer när det gäller att använda omsorgsfullt utvald teknik.
De bästa företagen gör inga dramatiska, omvälvande förändringar utan tar många små steg mot rätt mål. De är ihärdiga och arbetar envist på åt samma håll, men det finns ingen utmärkande händelse som förändrade företaget från att vara bra till att bli bäst.

 

Nu har ni fått en kort sammanfattning av vad vi tagit med oss från boken och känns det intressant så låna den gärna på ett bibliotek i närheten.


Så hanterar du vinsten och betalar rätt skatt

I vårt yrke som redovisningskonsulter och företagsutvecklare så blir vi ofta imponerade av hur många duktiga företagare det finns i vårt avlånga land. Det händer allt oftare att vi får in nya kunder som det går riktigt bra för och de behöver då hjälp med hur de ska hantera vinst och betala rätt skatt. Därför tänkte vi titta närmare på det i denna artikel.

Tänk igenom målen

Vi vill börja med att poängtera att alla företag och företagare är unika och att det krävs att man tittar på varje fall för sig för att det ska bli så bra som möjligt, men här kommer vi gå igenom i generella drag vad som kan vara bra att tänka på.

För att bygga en långsiktigt hållbar företagsstruktur så behöver du som företagare tänka igenom vilka mål du har. Vill du få ut så mycket pengar som möjligt för privat konsumtion? Vill du få företaget att blomstra för att sedan kunna sälja om 10 år? Vill du satsa på ytterligare verksamheter eller vill du se till att säkra pensionen? När du vet vad du vill så kan man börja fundera på hur man ser till att ens företag arbetar mot detta mål.

ibrahim-rifath-OApHds2yEGQ-unsplash.jpg

Enskild firma

Driver du företaget i en enskild firma så tycker vi att en tumregel är att blir resultatet regelbundet så pass högt att du får betala statlig skatt, över ca 470 000 kr, så är det dags att göra något. Går det bra i företaget så kommer du få betala skatt. Det går liksom inte att komma undan ifrån utan målet är att betala rätt skatt. Går du i tankar att investera i något som ger avskrivningsmöjligheter så se till att det är en bra affär och slå inte till bara för att det är ett sätt att sänka skatten.

Äger du en lantbruksfastighet så måste du ju ha kvar den i din enskilda firma, men driften går att överlåta till ett aktiebolag. Här tycker vi att man inte ska ha för bråttom utan har du möjlighet att göra överavskrivningar i din enskilda firma så tycker vi att du ska utnyttja dom innan du ombildar till bolag. Sedan kan du göra en inkråmsöverlåtelse till ett bolag och då överlåter man till bokfört värde vilket gör att överavskrivningarna ”flyttas med” in i bolaget. Detta kallas för en underprisöverlåtelse och det finns några saker som behöver vara uppfyllda för att detta ska fungera, bl.a. måste hela verksamhetsgrenar överlåtas och den enskilda firman får inte fortsätta bedriva dessa verksamheter efter överlåtelsen. Fullständiga villkor för underprisöverlåtelse finns i Inkomstskattelagen (IL) 23 kapitlet.


Aktiebolag

adeolu-eletu-E7RLgUjjazc-unsplash.jpg

Driver du endast ett aktiebolag så tycker vi i likhet med de som har enskild firma att steg ett är att du bör ta ut lön upp till brytpunkten varje år. Vidare är fördelen med ett bolag att skatten på resultatet varje år för närvarande är 22 %, alltså betydligt lägre än det som ”ramlar igenom” en enskild firma. Skillnaden i ett bolag är ju såklart att det inte är dina privata pengar utan de stannar ju kvar skattade i bolaget. Är ett av dina mål att ta ut så mycket pengar privat som bara går så är ju det bästa sättet att ta ränta på inlånat kapital i bolaget. Observera att bolaget måste ha ett behov av pengarna som lånas in och räntan måste vara marknadsmässig. Nästa steg är att ta ut utdelning. Om du inte har många anställda och själv bara tar lön upp till brytpunkt så är det ca 170 000 kr per år som du kan ta i utdelning. Tar du inte utdelning något år så sparas den och det går att ta ut senare. Skatten på utdelning är för närvarande 20 % om man håller sig till den utdelning som man sparat ihop. Har du anställda och kan tänka dig att ta ut ganska mycket lön (det blir ju lite mer skatt på den) så kan du ta betydligt högre summor som utdelning varje år.

Är ni flera delägare så gäller det att tänka till här eftersom utdelning sker med lika belopp på varje aktie. Alltså är det en fördel om ni sparar lika mycket i utdelning. Förenklingsregeln (de 170 000 kronorna) kan man bara använda på ett bolag man äger. Därför kan det bli lite tokigt här om man som ägare inte pratar ihop sig.

I bolag tycker vi också det är viktigt att man passar på att utnyttja de skattefria förmånerna som man har som anställd, t.ex. friskvård m.m. Dessutom om man har resultat så kan det vara god idé att låta företaget betala in mycket i pensionsförsäkring. Observera att det finns begränsningar i hur mycket man kan sätta av.

I vissa fall kan man också tjäna på att bygga koncernstrukturer eller om man är flera ägare så kan det vara idé att äga sina aktier via ett annat bolag.

Det här är ett stort och komplext område där förutsättningarna också förändras med nya skatteregler osv, men vi hoppas att detta har väckt lite tankar hos er och ifall ni funderar på dessa frågor kan det alltid vara idé att rådfråga en expert på området, t.ex. oss på Olsson & Lugn, då det kan få stora konsekvenser om man gör lite fel i sitt upplägg.

fakta.PNG

Vi väljer delat ledarskap

Olsson & Lugn har rekryterat in en andra vd som kommer ha som uppgift att lyfta företaget till nästa nivå. Hans namn är Evald Lugn och han kommer närmast från transportbranschen där han haft olika roller såsom personalansvarig, platschef och ansvarig för försäljning och marknad. Dessutom har han en lång erfarenhet av praktiskt arbete inom transport och entreprenad.

-I och med att Evald börjar hos oss hoppas vi på att kunna ta en aktivare roll på marknaden och växa i snabbare takt, säger Maria, vd för Olsson & Lugn. Detta kommer också frigöra tid för mig för att arbeta mer med det avancerade kundarbetet såsom skatteplanering och bolagsstrukturer vilket gynnar våra kunder. Vi tror på delat ledarskap för att snabbare komma framåt och bredda företaget.

Nyrekryterade Evald och Olsson & Lugns vd Maria samtalar om hans kommande arbetsuppgifter.

Nyrekryterade Evald och Olsson & Lugns vd Maria samtalar om hans kommande arbetsuppgifter.

Vi ser det som en styrka att Evald kommer från en annan bransch och tänker mer som en kund. Det gör att han på ett bättre sätt förstår på vilket sätt kunden vill ha leveransen av vårt jobb. Dessutom kommer Evald in med ett helt nytt och stort kontaktnät som kommer stärka företaget.

Olsson & Lugn har som mål att bli Sveriges bästa rådgivningsbyrå vilket betyder att dom behöver satsa stort för att lyckas.

-   Vi har idag kunder i en mängd olika branscher och med en stor geografisk spridning och vårt mål är att bli en tung spelare på marknaden, säger Maria.

-   Jag ser verkligen fram emot att få arbeta stenhårt för att lyfta Olsson & Lugn till nästa nivå och det ska bli riktigt roligt!, säger Evald.


IMG_4001.JPG

“Det ska bli riktigt roligt att få arbeta med att lyfta företaget till nästa nivå!”


Evald börjar sin tjänst i början av augusti och kommer ägna första tiden åt att lära sig branschen och lära känna alla kunder och samarbetspartners. Hans officiella titel blir vice vd.

Personal- en tillgång eller belastning?

Det är ett naturligt steg för de flesta företag allteftersom de växer att anställa personal. Det är en stor omställning från att vara ensam i sitt företag och rodda allt själv till att leda andra, se till att alla har att göra och att resultatet av deras arbete motsvarar det du vill med ditt företag. Det är också en fantastisk känsla att bli ett team och att få ta del av fler idéer och kunna hjälpas åt och dela på arbetsbördan, men det krävs mycket av dig som arbetsgivare och i denna artikel tänker jag skicka med lite tips på hur du kan få din personal att blomstra och göra sitt bästa.

Var noga vid rekrytering

Allt börjar med rätt rekrytering. Ta dig tid att träffa många sökanden och ställ alla frågor du behöver för att ringa in vad det är för person du har framför dig. Tänk igenom vad som är viktigt på ditt företag. Vilken kompetens saknas? Vad har du och ditt företag för värderingar och vilka krav ställer du på dina anställda? Fråga också vad de sökande har för förväntningar på dig som chef och på företaget. När det gäller rekrytering vill jag även höja ett varningens finger för att bara anställa personer som är som du själv. Det är väldigt lätt att man som arbetsgivare fastnar för de personerna som är som en själv, men ska man få den bästa gruppen av människor på arbetsplatsen som blir ett bra och effektivt team så behövs alla olika personligheter. Titta hellre på att värderingarna matchar med företagets. Sen är den tråkiga sanningen att alla du anställer kommer någon gång att sluta och det är bra psykologiskt att ställa in sig på det. Det kan också hjälpa dig att hålla balansen mellan att alla ska trivas och utvecklas på din arbetsplats, men de ska också passa in och anpassa sig till hur du vill ha det på ditt företag.

nik-macmillan-280300-unsplash.jpg

Introduktion

Introduktionen är en förhållandevis svår bit att få till på ett bra sätt. Om du har flera anställda så kan det vara bra att utse en mentor för den nyanställda. Någon som tar lite extra ansvar att lära upp den nyanställde och visa hur ni gör på er arbetsplats.
En personalhandbok eller liknande är också bra även om du inte har så många anställda. Det är alltid skönt för den nyanställde att ha nedskrivna rutiner att titta i om osäkerhet uppstår.

Tänk på och budgetera med att en nyanställning tar mycket tid och kostar pengar. Även om den du anställt kan själva yrket sen tidigare så tar det alltid lite tid att komma in i rutinerna på en ny arbetsplats.


Under anställningen

Min rekommendation är att sätta av tid för personalhantering. Tänk på att det tar tid för dig som arbetsgivare och chef varje dag att leda personal. Ta dig tid på morgonen att hälsa på alla, kolla läget och försök se hur din personal mår. Lyssna på vad de säger och även vad de inte säger. Detta glöms lätt bort i vardagens stress, men är väl värt mödan om man lägger lite tid på det.

Sen tror jag att det är bra med struktur kring personalhanteringen. Jag brukar ha minst två medarbetarsamtal per år med all personal oavsett hur många anställda företaget har. Här fångar man upp de lite mer strukturerade frågorna som vilka mål medarbetaren har, i vilken riktning de vill utvecklas, hur de trivs. Detta är också ett tillfälle att ge feedback till medarbetaren och även ett bra tillfälle för medarbetaren att ge feedback till dig som chef.

Lagar och regler

När man är arbetsgivare finns ganska mycket lagar och regler att förhålla sig till. Vad gäller t.ex. arbetsmiljö så finns det en viktig gräns vid tio anställda som är bra att känna till. Har du fler än tio anställda måste du skriftligen dokumentera det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Sen finns ju ett gäng lagar som man behöver förhålla sig till såsom Lagen om anställningsskydd, medbestämmandelagen och semesterlagen m.fl. Utöver detta så kan det ju vara så att man på sitt företag är knuten till ett kollektivavtal t.ex. Det finns inte utrymme för mig att gå in mer detaljerat här på vad som gäller, men som arbetsgivare är det bra att ta hjälp. Dels kan vi på Olsson & Lugn hjälpa till med HR- biten. Vi kan hjälpa dig att rekrytera, genomföra personalmöten och medarbetarsamtal och upprätta ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Sen finns det ju även arbetsgivarorganisationer där du som arbetsgivare kan få hjälp och stöttning.

Skärmklipp.PNG

Lycka till med det viktigaste i ditt företag-personalen!

Vänligen Maria Lugn


Reparation och underhåll på fastigheter

Inkomstskattelagens 19:e kapitel (§2) reglerar vilka kostnader i samband med reparation och underhåll av fastigheter som får göras omedelbart avdrag på och vilka som måste aktiveras och skrivas av under flera år.

Så här står det:

Utgifter för sådana ändringsarbeten på en byggnad som kan anses normala i den skattskyldiges näringsverksamhet behandlas som utgifter för reparation och underhåll. Hit räknas inte åtgärder som innebär en väsentlig förändring av byggnaden

Vilket betyder att normalt underhåll av fastigheter får dras av direkt medan om man förbättrar, bygger till- om eller nytt så får det inte göras direktavdrag.

Det kan vara svårt att veta vad som menas med förbättring och det finns en rad rättsfall på området. Den vi ska titta lite närmare på här gäller byte av fönster där det precis kommit en intressant dom från Högsta Förvaltningsdomstolen.

Ett fastighetsbolag hade rustat upp alla sina fastigheter där de renoverat stammar, avlopp, badrum, fönster, fasad och tak. Samtliga kostnader förutom en del av badrumsrenoveringen hade dragits av direkt. Skatteverket godtog detta förutom vad gällde en del av kostnaderna för fönsterbytet.

De gamla fönstren var tvåglasfönster med träram som satts dit under 1930-1960-talet. Nu hade nya treglasfönster med aluminiumram ersatt de gamla.

Detta överklagades av fastighetsbolaget, men förvaltningsrätten i Malmö avslog överklagandet. De menade att de nya fönstren var en förbättring mot de gamla och således skulle avdraget begränsas till vad det hade kostat att sätta in likvärdiga fönster som de gamla.

Även Kammarrätten i Göteborg avslog överklagandet på samma grunder. Men Högsta Förvaltningsdomstolen var alltså av en annan åsikt.

De tittade på frågan om utgifter för en åtgärd som innebär en viss förbättring av en byggnad men som följer den allmänna tekniska utvecklingen av byggstandarden ska få dras av i sin helhet såsom utgifter för reparation och underhåll.

De tittade på frågan om utgifter för en åtgärd som innebär en viss förbättring av en byggnad men som följer den allmänna tekniska utvecklingen av byggstandarden ska få dras av i sin helhet såsom utgifter för reparation och underhåll.

Efter att ha tittat på många andra rättsfall på området så kom de fram till att när en fastighetsägare utför arbeten på en byggnad så sker detta i regel med sådan teknik och med sådant material som är vanligt förekommande på marknaden och därmed lättillgängligt. Enligt Högsta Förvaltningsdomstolens mening så måste det framgå att det rör sig om en mer markant förändring som kan anses höja byggnadens värde utöver vad som följer av en ordinär underhålls- och reparationsåtgärd.

Bytet av fönstren har inneburit en högre energieffektivitet och lägre underhållskostnader till följd av den allmänna tekniska utvecklingen på området. Alltså kan det inte röra sig om en sådan förbättring för vilken en årlig värdeminskning ska göras. Utgifterna får därmed dras av i sin helhet och fastighetsbolaget fick till slut rätt.


För den intresserade följer här i korthet några av de fall som Högsta Förvaltningsdomstolen tittade på i sin utredning:

RÅ 1977 ref 85: Yttre träpanel på bostadshus hade bytts pga slitage. Fastighetsägaren hade beklätt väggarna med kalksten istället för ny träpanel. Dessutom hade husets sockel och grund förstärkts. Avdraget begränsades till den beräknade kostnaden för en panel av ursprungligt eller likvärdigt material. Resterande del fick alltså aktiveras och skrivas av över flera år.

RÅ 1982 Aa 35: Här rörde det sig om byte av en oljeanläggning mot ett ytjordvärmesystem. Samma bedömning gjordes som ovan nämnda fall.

RÅ 1984 1:95 Isolering med mineralull hade utförts istället för omdrevning mellan timmerstockar. Detta blev omedelbart avdrag.

RÅ 1986 ref. 115: Ett äldre värmesystem bestående av kakelugnar och kaminer hade ersatts med elvärme. Dessutom hade murstockar och en öppen spis reparerats. Detta blev omedelbart avdrag.

Hur gör de bästa?

I mer än tio år har jag jobbat med massor av företag och företagare och jag har lagt mycket tid på att fundera över varför det går bra för vissa och inte fullt lika bra för andra. Vad är det som skiljer dom åt? Ett företag består ju av många olika delar som inverkar på hur företaget går, men likväl så finns det alltid i alla branscher företag som går bättre än andra och som går bra även när det för de flesta i branschen går dåligt.
I den här artikeln tänkte jag dela med mig av vilka slutsatser jag dragit och vilka ingredienser som jag tror behövs för ett lönsamt företag.

jake-ingle-39186-unsplash.jpg


Olika branscher

Det går inte att komma ifrån att olika branscher är olika svåra att få lönsamhet i. Vissa branscher går alltid bra och vissa svänger väldigt mycket efter hur konjunkturen ser ut. Men jag tror ju ändå att man ska hålla sig till det man är bra på och är intresserad av.
Det går att tjäna pengar i alla branscher, det är bara olika svårt.

Det egna kapitalet spelar roll

En sak som kan ha betydelse för hur framgångsrikt företaget blir är hur kapitalstark man är som ägare. Har man tillgång till mycket pengar så blir starten lättare. Därmed inte sagt att det inte går att få ett företag lönsamt utan ett stort startkapital. Har du ett tjänsteföretag så behövs ju i princip inga pengar för att komma igång, dock blir man ju väldigt känslig för om resultatet svajar och det kan fort gå utför. Har du ett företag som kräver investeringar i t.ex. fastigheter så krävs ju mer kapital och ju mer kapital man har själv desto mindre beroende blir man av banker och liknande.

Tips på vägen

Nu har vi gått igenom lite yttre faktorer som påverkar, men till syvende och sist så hänger utfallet mycket på dig som företagare. Vilken slags person du är och hur du väljer att arbeta. Här kommer några tips och iakttagelser som jag gjort genom åren.

Ta långsiktiga beslut som även är ok på kort sikt. Många duktiga företagare har en större bild och tar beslut efter vad som är bra på lång sikt. Det är viktigt att inte bara tänka på kort sikt, vad som räddar resultatet denna månad eller detta år utan tänk vad som är bra för företaget om 10 år.

Tänk att varje möte, varje människa kan leda till ett lönsammare företag. Ta dig tid att se alla, lyssna på alla och var positiv i mötet med människor. Ta dig också tid att åka på olika träffar, utbildningar och tillställningar. Det är viktigt att få mycket input, inspiration och nya kontakter för att företaget inte ska stagnera utan hela tiden utvecklas.

Håll dig till det som är roligt och som du är bra på. Våga också säga nej till affärer och kapa bort verksamhetsgrenar som inte går bra. Lägg mycket tid på ditt företag. Att vara företagare är en speciell livsstil och det går inte att komma ifrån. Det krävs mycket tid och engagemang, men se till att även få tid för återhämtning annars finns risken att det som är så roligt att jobba med till slut blir tråkigt om man aldrig hinner vila från det.

Skärmklipp.PNG

Ha koll på siffrorna. När nya affärsmöjligheter framträder så krävs en bra mix av magkänsla och kalkylering. Strunta aldrig i att räkna på saker utan ta dig den tiden. Har du gjort din läxa där så vet du också dina ramar när du t.ex. ska förhandla om pris. Jobba bara med människor som känns bra i magen. Gör inte affärer med folk som ger dig onda aningar. Det är alltid dom som du sedan förlorar pengar och energi på.

Gör det du är bra på och låt andra göra resten, men släpp inte kontrollen helt. Om du t.ex låter någon annan sköta din redovisning så ska du ändå ha några nyckeltal och kontrollpunkter som du följer varje månad. Hur mycket måste du omsätta varje månad? Hur många liter mjölk måste det vara i tanken varje dag för att du ska gå plus/minus noll, hur många timmar måste du som konsult lägga på kund per dag, hur mycket måste produceras i din fabrik varje dag osv.

Lyssna på andra och ta in experter som kan ge dig råd, men se till att det alltid är du som tar beslut och att du förstått vad det handlar om. Titta på andra som lyckats med det du vill göra. Bjud dom på lunch och fråga hur de gör och hur de tänker.

Till sist- var inte rädd för att misslyckas. Det är genom misslyckandena som man växer som människa och lär sig saker och blir bättre på det man gör. Tror man på något så gäller det att våga satsa!

Maria Lugn
vd Olsson & Lugn AB
[email protected]
0731-41 87 88

Skärmklipp.PNG

Allt du behöver veta om bluffakturor

Det är tyvärr ganska vanligt att företag får bluffakturor och extra vanligt är det under semestertider när många av ordinarie personal är på semester. Det är ett tråkigt påfund och det är viktigt att du som företagare vet vad du ska göra när du får dessa fakturor för att undvika att behöva betala dom.


Vad är en bluffaktura?

En bluffaktura är när du får en faktura på något som du inte beställt eller fått levererat. Det kan också vara en faktura med ett mycket högre belopp än värdet är på det som levererats.

Vad gör du när du mottagit en bluffaktura?

Det första du ska göra är att kontakta företaget som ställt ut fakturan och påpeka felet. Är de inte villiga att rätta till eller om de inte går att nå så ska du bestrida fakturan så snart som möjligt. Detta görs bäst genom fax, mail eller rekommenderat brev.

Du ska också göra en polisanmälan om bedrägeriförsök.

 

Skulle fakturan vara utformad som ett erbjudande behöver du inte bestrida den.

helloquence-51716-unsplash.jpg

Tips!

·       Tänk på att du även måste bestrida eventuella påminnelser, inkassobrev eller om det kommer brev från Kronofogden.

·       Det är vanligt att det utställande företaget hänvisar till ett avtal som är ingånget långt tillbaka i tiden. Be då att få en kopia på det.

·       Skriv aldrig under något utan att ha läst det finstilta.

Kostnadsfri checklista

Fyll i nedanstående formulär så skickar vi kostnadsfritt en checklista på vad som ska göras när du mottagit en bluffaktura. Checklistan innehåller även en mall för hur du kan formulera dig vid ett bestridande.

Namn *
Namn

Kassaflöde- roten till allt gott och ont

Kassaflödet är enligt vår mening det viktigaste i hela företagsapparaten. Har man ett starkt, positivt kassaflöde så mår företaget bra och livet blir lite lättare. Har man ett svagt eller negativt kassaflöde så blir driften i företaget betydligt tyngre. I denna artikeln ska vi gå igenom hur allt hänger ihop och vad man kan göra för att stärka sitt kassaflöde.Motorer behöver olja

Resultat och likviditet är till stor del sammankopplad, men ändå inte. Vi kan inte hålla räkningen på alla gånger som en kund sagt:

“Jag har ju ett bra resultat, men varför har jag ingen likviditet?”

Man kan tänka på det som att resultatet är själva motorn och likviditeten är oljan. Nu är vi inga experter på motorer, men tänker oss att det går att köra motorn en stund även om det typ är slut på olja, men till sist går det inte. Har man istället alltid rätt nivå av olja i motorn så går den som en klocka.

Som företagare tycker vi det är viktigt att man tar sig tiden och lär sig hur detta med likviditet och resultat fungerar. Köper du t.ex. en ny maskin till din produktion så tär det troligtvis på din likviditet eftersom du åtminstone till viss del måste finansiera köpet med egna medel, men resultatet påverkas inte nämnvärt eftersom maskinen läggs på balansräkningen och skrivs av på flera år. Således ger detta ett bra resultat och dålig likviditet.

isaac-smith-1182057-unsplash.jpgFörbättra kassaflödet

Hela grunden i ett positivt kassaflöde är att tänka på att få in pengar så snabbt som möjligt och hålla i dom så länge som möjligt. Dessutom är det viktigt här att komma ihåg att många bäckar små blir till en stor å. Dvs. även om en åtgärd för att förbättra kassaflödet framstår som en liten detalj så kan det ha stor påverkan på sikt och det kan ge ännu större effekter om det görs många små åtgärder.

Grunden till ett bra kassaflöde är att hitta bra affärer. Det företaget ägnar sig åt måste ge vinst och pengar i kassan. Här ska du som företagare naturligtvis lägga ditt största fokus, men har man koll på det så kan även andra saker ge effekt. Kolla över dina kostnader och framförallt betaltider hos leverantörer. Gå aldrig med på att betala fortare än på 30 dagar om det inte finns något särskilt skäl. Har du inte skrivit på något avtal om kortare betaltid och det är en ny leverantör så kan du alltid begära att få betala på 30 dagar. Detta fungerar med alla, även stora företag, man får bara stå på sig lite. Kolla över andra kostnader som t.ex. försäkringar, räntor, el- och telefonabonnemang. Detta är kostnader som oftast höjs lite då och då och man orkar liksom inte ta tag i det och jämföra. Lägg inte massor av tid på detta, men gå igenom det någon gång vartannat år. Tänk också på att fakturera så snart det går och här gäller ju naturligtvis det omvända -ha så kort betaltid som möjligt, men var medveten om att kunderna kan kräva 30 dagar.


Planera extra mycket när företaget växer

Svåraste tiden att hålla ett bra och stabilt kassaflöde är när ditt företag växer. Här gäller det att ha extra koll och även göra upp en strategi för hur företaget ska växa och sedan hålla sig till den. När man bestämmer strategin så är det viktigt att tänka både soliditet om det är kapitalkrävande investeringar och även likviditet.

Har du en verksamhet som kräver mycket kapital så bestäm innan hur nyinvesteringar ska finansieras. Om målet är att ha en soliditet på 30 % så borde ju också nyinvesteringar finansieras med 30% eget kapital. Vad man bestämmer här styr hur fort man kan växa och hur stabil tillväxten blir.

Har man ett företag med många anställda, ett tjänsteföretag, så kanske inte tillväxten är så kapitalkrävande i form av investeringar utan då får man istället bestämma hur mycket man ska växa genom att tära på det egna resultatet och likviditeten, dvs. i vilken takt man kan nyanställa. Det är nästan omöjligt att få företaget att växa utan att kassaflödet blir lidande, men se till att ha timing och håll dig till din strategi.

5 tips.PNG

Tjänsteställe

Tjänsteställe är ett centralt begrepp i skatterätten och det är viktigt att hålla reda på var man har sitt tjänsteställe och även var personalen har sitt tjänsteställe. I denna artikel kommer vi berätta vad ett tjänsteställe är för något, varför det är viktigt att hålla reda på det och hur du ska tänka för att avgöra var ditt eller din personals tjänsteställe är någonstans.

 

En geografisk plats

Ett tjänsteställe är helt enkelt en geografisk plats varifrån den anställde utgår från när denne ska utföra sitt arbete. Det är viktigt att tänka på att det går bara att ha ett tjänsteställe per person.

 
stefan-stefancik-297983-unsplash.jpg

Viktigt att ha koll på

Att hålla ordning på sitt tjänsteställe är viktigt för att kunna veta när du är på tjänsteresa och därmed ha rätt till traktamente och avdrag för ökade levnadskostnader. Tjänstestället styr också avdragsrätten för resekostnader. Är du på tjänsteresa kan du ju t.ex. som anställd få milersättning och företaget kan få avdrag för resekostnader. Reser du däremot till ditt arbete som är ditt tjänsteställe så får ju inte företaget göra avdrag för resekostnaderna och du som anställd får ju dra av kostnaden för resan i din privata deklaration. Förutsatt att vissa kriterier är uppfyllda.

 

Så här kommer du fram till var tjänstestället är

Då är ju den stora frågan hur du kommer fram till var ditt eller din personals tjänsteställe egentligen är. Här finns det tre olika alternativ. Det är huvudregeln, alternativregeln och undantagsregeln.

Huvudregeln innebär att tjänstestället är den platsen där den anställde utför huvuddelen av sitt arbete. Alternativregeln innebär att tjänstestället är där den anställde hämtar och lämnar arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter.

Undantagsregeln innebär att tjänstestället är bostaden.

För att bestämma arbetsstället så tittar man först på om huvudregeln är tillämplig. Om det inte funkar går man vidare till alternativregeln. Om ingen av dessa stämmer överens så kan undantagsregeln bli aktuell. Det vill säga att bostaden kan vara tjänsteställe. Undantagsregeln är vanligast i bygg- och anläggningsbranschen och även i konsultbranschen.

 

Har du funderingar kring detta så är du varmt välkommen att kontakta oss på Olsson & Lugn så hjälper vi dig på bästa sätt!

Digitalisering är för alla!

I denna artikel vill vi slå ett slag för det digitala företaget.
Idag är mycket möjligt både vad gäller koppling mellan maskiner och system och alla funktioner i bokföring kan ske digitalt och mycket med automatik. Trots detta är det fortfarande många småföretag som har mycket pappersarbete och manuella rutiner.
En orsak till att alla inte kommit igång tror vi kan vara okunskap och då menar vi inte bara att man inte vet hur man ska göra utan vi tror även det råder en okunskap vad gäller vilka vinster man kan göra med digitaliserad bokföring. Många hittar inte motivationen att förändras därför att de inte kan se framför sig hur mycket det kommer underlätta hanteringen, öka kontrollen och heller inte se vilken tidsbesparing som kan göras.
En rädsla som vi ofta stöter på som är obefogad är att företagaren är rädd att tappa kontrollen, men detta finns det lösningar för, t.ex. attestfunktioner. Vi skulle istället hävda att rätt använt så ökar kontrollen med ett digitalt arbetssätt.


andrew-neel-308138-unsplash.jpg


Många fördelar

De flesta företagare driver inte företag för att de älskar administration och att sköta ekonomin utan det är oftast ett nödvändigt ont som bara måste göras och som ofta görs i sista stund.

Genom att bokföringen är digital så blir den automatiskt mer uppdaterad och vinsten med det är att du snabbare vet hur månaden ser ut och löpande kan gå in och se hur många leverantörsfakturor som ligger för betalning och vilka kundfakturor som beräknas komma in på kontot. Det går även att söka på olika fakturor och då på t.ex. både belopp och namn. Tänk dig att du är på språng ute i produktionen och det ringer en försäljare som vill sälja råvaror till dig. Du har köpt av honom tidigare och vill kontrollera hur priset är jämfört med vad du betalade föregående år. Då kan du snabbt gå in i din telefon, söka på företagsnamnet i din bokföring och få upp alla fakturor från den leverantören. Eller om en konkurrent ringer och vill sälja så kan du direkt få fram vad du tidigare betalt för den produkten.

mad-fish-digital-1380949-unsplash (1).jpg

När bokföringen är digital är det också lätt att hjälpas åt. Du kan göra den tillgänglig för din redovisningsbyrå som lätt kan gå in och hjälpa dig med vissa delar och då spelar det ingen roll om redovisningskonsulten finns i Umeå, Ystad eller New York.

Den största fördelen är alltså att allt hamnar på rätt plats direkt. Använder du dig av en kvittoapp så tar du kort på kvittot direkt efter restaurangbesöket och skriver namn och syfte direkt i appen.


Börja idag med ett steg i taget

Att digitalisera sin administration är en process och ett nytt sätt att tänka. Beroende på hur jobbigt du tycker det är med förändringar och hur hemma du känner dig i den digitala världen så går det att göra processen olika fort.

Första steget kan vara att välja ett bokföringsprogram som är molnbaserat och sedan lägga leverantörsfakturorna i skannern och koppla dom i bokföringsprogrammet.
När du skannat in så bokför du fakturorna och sedan skickar du betalfil på det som ska betalas. Här är det lätt att hjälpas åt om man inte vill bokföra själv. Då kan din redovisningskonsult gå in och bokföra fakturorna och sedan kan du själv gå in och betala fakturorna.

Nästa steg är att låta en skanningscentral ta hand om dina leverantörsfakturor. Då går all din post direkt till skanningscentralen som sprättar upp breven, skannar in och tolkar dom. Det fiffiga med detta är att det då är skanningscentralen som ansvarar för arkiveringen.

Tyvärr har lagstiftningen inte riktigt hängt med så det är viktigt att spara alla underlag i den form det anlände till företaget. Det betyder att även om du använder en kvittoapp så måste du arkivera papperskvittot i sju år.


Nytt sätt att tänka

Var beredd på att det är ett nytt sätt att tänka. Vinsten nås inte genom att göra samma moment som idag fast utan papper utan se till att dra fördelar av att allt blir digitalt och utnyttja systemen fullt ut. Och till sist- be om hjälp med det du inte kan eller vill göra och fokusera på att tjäna pengar istället!

Tips digatilisering.PNG

Olsson & Lugns avdragsskola del 5

I denna sista del av avdragsskolan ska vi reda ut begreppen kring tjänstebilar och företagsbilar.

Först vill jag börja med att slå hål på en vanlig myt. Det är många som tror att reklam har något med bilen i företaget att göra, att den blir avdragsgill bara man sätter reklam på den och så är inte fallet. Hur man behandlar bilen i bokföringen beror helt och hållet på vad det är för bil, hur den används och hur finansieringen ser ut.

martzzl-1300807-unsplash.jpg

Det första man behöver bestämma när man köper en bil till företaget är om det ska vara en företagsbil eller en tjänstebil.

En företagsbil används endast i tjänsten och då står företaget för alla kostnader, men då krävs körjournal som kan visa att bilen endast används i tjänsten. Då är det t.ex. inte ok att köra den bilen till och från arbetet utan den ska finnas på företaget och användas i näringsverksamheten. Några få privata resor per år är ok, men då handlar det om färre än 10 resor och under 100 mil sammanlagt.

Kommer bilen även att användas privat så är det en tjänstebil och då ska du som använder bilen bli förmånsbeskattad. Hur stort belopp du blir förmånsbeskattad med beror på vilken bil du köper. På  Skatteverkets hemsida finns mer information kring detta och där kan du också räkna ut med vilket belopp du ska förmånsbeskattas.

Vilken typ av bil du köper har betydelse för om du får dra av momsen på köpet eller ej. Normalfallet är att du inte får dra av moms om du köper en bil. Det finns några undantag. Du får dra av momsen om du har uthyrningsverksamhet och ska hyra ut bilen, har bilhandel och ska sälja den vidare, om du ska använda den i taxiverksamhet eller körkortsverksamhet eller om du behöver den i ditt arbete för att transportera avlidna.

Köper du en lastbil får du dra av momsen. Med lastbil menas att den väger minst 3500 kg eller har ett flak eller om den är registrerad som lätt lastbil och har ett skåpkarosseri där förarhytten och skåpet är separata karosserienheter. Den måste vara körduglig även om skåpet är bortmonterat.

Leasar du en bil så får du dra av 50 % av momsen på leasingavgiften förutsatt att du kör minst 100 mil om året i näringen.

Du får inte dra av momsen på köpeskillingen om du bestämmer dig för att köpa en bil som du leasat.

Nu har vi kommit till slutet av Olsson & Lugns avdragsskola. Vi hoppas att du har kunnat ta till dig någon del och lärt dig lite mer om vad som är avdragsgillt i ditt företag. Känner du att du har någon fråga som inte är besvarad så är du välkommen att kontakta oss på Olsson & Lugn så kan vi ta upp den i kommande nyhetsbrev.


Olsson & Lugns avdragsskola del 4

Nu har det blivit dags för den fjärde och näst sista delen i vår avdragsskola.
I detta avsnitt kommer vi fokusera på vad som gäller för personal vid representation och vad som är en förmån och inte. Detta är ett mycket omfattande område och det finns inte utrymme här för att gå igenom alla delar utan vi kommer göra nedslag i ett par områden.

Vilka räknas som personal?

Först behöver vi utreda begreppet personal. Förutom anställd personal kan även anställda inom samma koncern samt uppdragstagare, styrelseledamöter, företagets ägare, anhöriga, revisorer och pensionerade och tidigare anställda omfattas.
Skatteverket jämställer numera i sina meddelanden anställda med uppdragstagare.

 

Allmänt kan man säga att arbetsgivaren inte får stå för privata levnadskostnader och saker får heller inte vara för lyxbetonade. Det är också viktigt att för att saker ska vara avdragsgilla behöver de rikta sig till hela personalen.

 

För att kostnaden ska vara avdragsgill måste aktiviteten riktas till all personal

 

Vad gäller personalfester och personalresor och liknande så får endast 60 kr per person dras av och då max två gånger per år. Som arbetsgivare kan man självklart anordna fler personalfester, men då måste allt bokföras som ej avdragsgillt. Dock får man tänka på att det kan uppkomma en förmån för personalen om det är fler än två eller om de är påkostade och/eller lyxbetonade.

 
alexandra-luniel-698041-unsplash.jpg

Friskvård

Om vi tittar på friskvård så kom ju Skatteverket i början av året ut med ny information om hur de ser på friskvårdsbidraget. De anser att upp till 5000kr per anställd och år är ok.

Numera är även lite fler aktiviteter såsom ridlektioner, utförsåkning (liftkort), dykarkurser och seglingskurser ok att använda friskvårdsbidraget till.
Viktigt här att det erbjuds alla anställda. Tänk på att du som har enskild firma inte anses som anställd och därmed inte har samma skattefria förmåner.

 

Studie- och konferensresor

Sista ämnet som vi ska gå in på är studie- och konferensresor. Här saknas detaljerad lagstiftning, men det finns en omfattande rättspraxis. Det viktigaste att ta ställning till är andelen effektivt arbete under en resa, syftet och nyttan med resan. Det spelar ingen roll vad man kallar resan utan man måste titta på innehållet.

Det har ingen betydelse om den är i Sverige eller utomlands, men den måste omfatta ett visst antal timmar, 6 timmar per dag och 30 timmar per vecka. Det måste finnas ett program och deltagarna måste ha nytta av den utbildning som ges. Är detta uppfyllt blir det ingen förmånsbeskattning för den anställde.
För att vara avdragsgill för företaget måste den vara till nytta för företaget. Inslagen av nöje och rekreation får inte vara omfattande. Det kan också vara bra att upprätta ett protokoll efteråt och att kunna visa på den ekonomiska nyttan som företaget haft.

dylan-gillis-533818-unsplash.jpg
 

Som sagt så är detta ämnet jättestort och vi har inte utrymme här att täcka allt, men vill du veta mer om något är du välkommen att kontakta oss på Olsson & Lugn. Och du vet väl att som kund hos oss så ingår fri telefon och mailsupport?


Skogskonto & sjukpenninggrundande inkomst

Högsta Förvaltningsdomstolen har avslagit en överklagan i ett mål som behandlar skogskonto och sjukpenningsgrundande inkomst.
Om du har skog kan detta vara bra att känna till när du skatteplanerar i ditt företag.

joseph-pearson-454448-unsplash.jpg

Vad är skogskonto?

Den som har en enskild firma och avverkar skog får, för att jämna ut verksamhetens resultat över tid, vid beskattningen göra avdrag för belopp som satts in på ett skogskonto. Uttag från ett skogskonto tas upp som intäkt i inkomstslaget näringsverksamhet det beskattningsår då uttaget görs.

Det aktuella fallet

Fallet gällde en skogsbonde som tog ut föräldraledighet och den sjukpenningsgrundande inkomsten skulle därmed fastställas. Försäkringskassan behandlade då uttag och insättning på skogskonto på samma sätt som periodiseringsfonder. Det vill säga de tog inte i beaktande de skatterättsliga dispositioner som gjorts.
Det var alltså inte det skattemässiga resultatet som användes som underlag utan det var resultatet innan uttag och insättning på skogskonto som låg till grund för den sjukpenninggrundande inkomsten.

Skogskonto påverkar inte

Försäkringskassan vann alltså målet och skogskonto ska således behandlas på samma sätt som periodiseringsfonder vid beräkning av den sjukpenningsgrundande inkomsten. Följden av detta blir att det år skog avverkas så blir den sjukpenninggrundande inkomsten väldigt hög, medan det de år det tas ut från skogskonto blir underlaget betydligt lägre.

 

Exempel 1:

Resultat från verksamheten:  500 000kr
Insättning på skogskonto:     -250 000kr

Skattemässigt resultat:            250 000kr

Den sjukpenninggrundande inkomsten blir 500 000kr

 
 

Exempel 2:

Resultat från verksamheten:  100 000kr
Uttag från skogskonto:            250 000kr

Skattemässigt resultat:            350 000kr

Den sjukpenninggrundande inkomsten blir 100 000kr


Olsson & Lugns Avdragsskola del 3

I tidigare delar av avdragsskolan har vi tittat på hur lagstiftningen ser ut och vad som inte är avdragsgillt. I denna och följande delar ska vi gå in lite mer på specifika områden.

I detta avsnitt tänkte vi beröra regler kring representation då vi ofta får många frågor kring detta från er kunder.

Utgiften ska ha ett omedelbart samband mellan själva representationen och verksamheten som bedrivs

Vad är representation?

Representation kan vara i form av gåvor eller mat/dryck. Detta är ett snårigt regelverk och denna artikel är på intet sätt heltäckande utan fråga gärna vid osäkerhet så får vi titta på det specifika fallet.

 Det finns några grundläggande saker att tänka på vid representation. Utgiften ska ha ett omedelbart samband mellan själva representationen och verksamheten som bedrivs. Det gäller både person-, tids- och ortssamband. Detta kan man läsa mer om i 16 kap. 2 §  IL. Det betyder alltså att syftet med representationen ska vara affärsmässig.

Så här är det

Vad gäller lättare förtäringar så är 60kr/person ex moms avdragsgillt. Överstiger du denna siffran så blir tyvärr inte en krona avdragsgill. Alltså viktigt att hålla koll på. Vad är då enklare förtäring? Jo, det är sådant som inte kan räknas som en måltid, dvs. t.ex. frukt, enklare fralla, snacks och bulle. Det som inte är ok är när det blir en lagad måltid och då spelar det ingen roll om den är varm eller kall så t.ex. en smörgåstårta är inte avdragsgill. Ej heller öl, vin och sprit är avdragsgillt. Avdrag för lättare förtäring kan användas vid t.ex. styrelsemöten, personalmöten eller extern representation. Detta gäller också i samband med jubileum och invigning av anläggningar, men då endast vid 25-, 50-, 75-, eller 100-års jubileum och för invigning gäller det att anläggningen är betydande med hänsyn till företagets storlek och omfattning.

 För kulturella eller idrottsliga evenemang så medges avdrag för inträde om beloppet anses vara skäligt och enligt Skatteverket är t.ex. teaterbiljetter och liknande avdragsgilla upp till 180kr ex moms per person.

Om man vill ge gåvor till kunder så är det även där 180kr per person som gäller, men gåvor vid helger eller särskilda högtider är inte avdragsgilla och inte heller i samband med dödsfall hos kunder om man vill köpa t.ex. blommor till begravningen.

 

rawpixel-351766-unsplash.jpg

Får inte vara lyxbetonat

Viktigt att tänka på är att lyxbetonad representation inte är avdragsgill och då är ju frågan vad som menas med lyxbetonad. För att ta några exempel så ses specialarrangerad underhållning, jaktresor, skidresor och liknande som lyxbetonat och är alltså inte avdragsgillt.

 Vad gäller intern representation, dvs. när man bjuder personalen på något så går vi igenom det lite mer i nästa del av avdragsskolan.

 Värt att nämna när vi berör representation är att det finns lite särskilda momsregler kring detta. Hittills har vi ju bara berört vad som är avdragsgillt eller ej skattemässigt, men en annan del är ju vad som får lyftas i moms.

När det gäller enklare förtäring så lyfter man den moms som är på de 60 kronorna per person, men när det gäller övrig representation som t.ex. om man bjuder en kund på lunch så får man lyfta den moms som är upp till 300kr per person trots att själva kostnaden bokförs som ej avdragsgill. Även moms på öl, vin och sprit är ok att lyfta. Att momsreglerna skiljer sig här jämfört med de skattemässiga beror på att vi måste följa EUs lagstiftning kring detta.

På Skatteverkets hemsida finns en bra räknesnurra där det går att se hur mycket moms som får dras av. Klicka på “Representation” på sidan så kommer ni rätt.

 

Nu har vi gått igenom de vanligaste frågeställningarna kring representation, men känner ni att ni har frågor som inte besvarats så är ni varmt välkomna att höra av er till oss på Olsson & Lugn så ska vi hjälpa er med dom!

Statens budget för 2019

Den 12 december röstade regeringen igenom Kristdemokraternas och Moderaternas budgetförslag. Budgeten innebär några förändringar inom skatteområdet. Vi kommer här ta upp punkter som påverkar skatteområdet, men inte gå in allt för djupt på dom då regeringen under våren ska genomarbeta dom och återkomma med lagförslag.

Budgeten är beräknad på 1 097 miljarder kronor i inkomster och 1 019 miljarder kronor i utgifter. Saldot blir således 78 miljarder kronor under 2019. Eftersom budgeten är lämnad av en övergångsregering så är prognosen något mer osäker än normalt.

Skattesänkning för pensionärer

Genom att det förhöjda grundavdraget för de som vid årets ingång fyllt 65 år förstärks kommer dessa personer få en skattelättnad. Detta gäller för de som tjänar mellan 207 000kr och 1 177 000kr per år. Pengamässigt gör detta ca 100kr för de som tjänar minst, medan de som har en inkomst på 30 000kr får en skattesänkning på ca 600kr.

Budget 2019.jpg

Utökat jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdraget förstärks med 10 miljarder under året. Det innebär att man som mest kan få en skattesänkning med 210 kr/månad och då behöver man tjäna mer än 30 000kr/månad.

 

Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs

Gränsen för när man behöver betala 20 % extra i inkomstskatt höjs med 1 400kr. Det innebär att brytpunkten blir 504 400kr vilket motsvarar en månadsinkomst på cirka 42 000kr. Brytpunkten för värnskatten som är ytterligare 5 % blir 703 000kr, dvs. cirka 58 600kr i månadsinkomst.

 

Ej färdiga lagförslag

Nu har vi gått igenom det som införs redan vid årsskiftet, men det finns en rad förändringar som kommer införas 1 juli 2019. De är som följer:

·       Avskaffande av särskild löneskatt för personer över 65 år

·       Bättre skatteregler för generationsskiften i fåmansföretag

·       Utökning av RUT-avdraget

·       Avskaffande av flygskatten

·       Lägre indexering av bensinskatten

·       Ökad skattenedsättning för lantbruksdiesel

·       Avskaffande av Växa-stödet för enskilda näringsidkare

·       Höjd moms på naturguidningar

·       Återinförande av skattereduktion för gåvor till välgörande ändamål

 

Vi kommer återkomma kring detta när det finns färdiga förslag så håll utkik här på bloggen eller i våra sociala medier.