Skogskonto & sjukpenninggrundande inkomst

Högsta Förvaltningsdomstolen har avslagit en överklagan i ett mål som behandlar skogskonto och sjukpenningsgrundande inkomst.
Om du har skog kan detta vara bra att känna till när du skatteplanerar i ditt företag.

joseph-pearson-454448-unsplash.jpg

Vad är skogskonto?

Den som har en enskild firma och avverkar skog får, för att jämna ut verksamhetens resultat över tid, vid beskattningen göra avdrag för belopp som satts in på ett skogskonto. Uttag från ett skogskonto tas upp som intäkt i inkomstslaget näringsverksamhet det beskattningsår då uttaget görs.

Det aktuella fallet

Fallet gällde en skogsbonde som tog ut föräldraledighet och den sjukpenningsgrundande inkomsten skulle därmed fastställas. Försäkringskassan behandlade då uttag och insättning på skogskonto på samma sätt som periodiseringsfonder. Det vill säga de tog inte i beaktande de skatterättsliga dispositioner som gjorts.
Det var alltså inte det skattemässiga resultatet som användes som underlag utan det var resultatet innan uttag och insättning på skogskonto som låg till grund för den sjukpenninggrundande inkomsten.

Skogskonto påverkar inte

Försäkringskassan vann alltså målet och skogskonto ska således behandlas på samma sätt som periodiseringsfonder vid beräkning av den sjukpenningsgrundande inkomsten. Följden av detta blir att det år skog avverkas så blir den sjukpenninggrundande inkomsten väldigt hög, medan det de år det tas ut från skogskonto blir underlaget betydligt lägre.

 

Exempel 1:

Resultat från verksamheten:  500 000kr
Insättning på skogskonto:     -250 000kr

Skattemässigt resultat:            250 000kr

Den sjukpenninggrundande inkomsten blir 500 000kr

 
 

Exempel 2:

Resultat från verksamheten:  100 000kr
Uttag från skogskonto:            250 000kr

Skattemässigt resultat:            350 000kr

Den sjukpenninggrundande inkomsten blir 100 000kr