Olsson & Lugns avdragsskola del 2

I förra delen av avdragsskolan gick vi igenom lite grunder och förutsättningar. I detta avsnitt ska vi gå igenom och kolla på vad som inte är avdragsgillt.

I Inkomstskattelagen (IL) 9 kap hittar du vilka kostnader som inte är avdragsgilla. Där går bl.a. att läsa att den skattskyldiges levnadskostnader och liknande utgifter inte får dras av. Generellt kan man här tänka att om en anställd köper ett busskort och använder det för att ta sig till jobbet eller ut på uppdrag så är det inte avdragsgillt då detta troligen hade införskaffats ändå, men finns det någon merkostnad som endast beror på arbetet så är det avdragsgillt såsom t.ex. traktamente vid arbete på annan ort.

Vidare får svenska allmänna skatter inte dras av som en kostnad. Dvs. när man beräknar det skattemässiga resultatet i verksamheten så gör man det innan avdrag för skatt.

rawpixel-586673-unsplash.jpg

Egentligen är det ganska logiska saker. Om en inkomst inte ska beskattas i Sverige p.g.a. ett skatteavtal så får ju naturligtvis inte heller avdrag göras för kostnaderna här. Ett liknande exempel är också att kostnader för svamp, bär- och kottplockning inte får dras av upp till motsvarande inkomst som inte behöver beskattas.

 

Vissa räntor och avgifter får heller inte dras av. Några exempel på sådana är dröjsmålsavgifter och ränta som beräknas enligt lagen om dröjsmålsavgift och kostnadsräntor på skattekontot. Det finns fler exempel. För den som är intresserad så hittas de i IL 9 kap §7-8.

Kostnad för böter, offentligrättsliga sanktionsavgifter, mutor och andra otillbörliga belöningar få ej dras av. Vad gäller det sistnämnda så för att kunna göra gränsdragning vid otillbörlig belöning och representation så får man titta på kulturen i det landet och värdet av belöningen. Med kulturen menas inte om det är ett korrumperat land eller ej och inte heller vad transaktionen kallas tas hänsyn till.

För att återknyta till det vi gått igenom så får inte kostnader dras av som inte bidrar till att behålla eller öka inkomster för företaget inom de verksamheter som företaget verkar inom.


Slutligen

Nu har vi stått och viftat med pekpinnen ett tag, men det är viktigt om man ska förstå helheten att gränserna för vad som inte är ok också måste bli tydliga. Då mycket är generellt och inte så detaljerat när det gäller avdragsregler så behöver man förstå ramarna, men för att lätta upp stämningen lite så kan vi genom exemplet nedan visa hur du i ditt aktiebolag kan ta ut 26 850kr på ett år och bara betala 6 600kr i skatt.

 

Friskvård                                5 000kr (skattefritt)

Förfriskningar                      5 000kr (skattefritt)

Julklapp                                   450kr (skattefritt)

Minnesgåvor m.m., snitt   1 000kr (skattefritt)

Lokalhyra (Exempel)             8 400kr (brutto 12 000kr, skatt 3 600kr)

Ränta (Exempel)                    7 000kr (brutto 10 000kr, skatt 3 000kr)

 

Summa:                                   26 850kr


I de följande delarna på Olsson & Lugns avdragsskola ska vi fördjupa oss i några olika områden där vi ofta får många frågor från er kunder.